Terugblik & Aftermovie – De Zilveren Bal 2023

Woensdag 8 maart 2023 kwamen de beste sprinters ter wereld naar de Elfstedenhal in Leeuwarden om in een uitverkocht huis het seizoen in stijl af te sluiten tijdens ’s werelds snelste schaatsshow. 

Het deelnemersveld was internationaler dan ooit te voren en met o.a. 3-voudig wereldkampioen Jordan Stolz (die inmiddels ook de Oscar Mathisen-trofee 2023 heeft gewonnen), olympische kampioene Erin Jackson, wereldkampioene Femke Kok en sprintkanonnen als Yuma Murakami en Dione Voskamp blijft er niet veel te wensen over. 

De week van De Zilveren Bal begon al op zaterdag 4 maart, toen we een sportieve en informatieve ochtend mochten organiseren voor Firda, de fuserende onderwijsinstelling in Friesland. Zo’n 75 medewerkers volgden clinics van topschaatsers als Michel Mulder, Dione Voskamp en Jan Ykema en genoten vervolgens van een lezing van oud-schaatscoach Gerard Kemkers. Een prachtige samenwerking met het oog op de toekomst: een springplank zijn voor talent, zowel op het sportieve als educatieve vlak.

Het juniorentoernooi van De Zilveren Bal werd ontkoppeld van het hoofdtoernooi en georganiseerd met hulp van Daikin Nederland, de Sven Kramer Academy en TeamFRL. 120 schaatstalenten uit Nederland gingen met elkaar de strijd aan in een bijzondere ambiance. Het mooiste van deze dag was de handtekeningensessie met de deelnemers van het hoofdtoernooi. Kinderen én ouders stonden met een grijns op hun gezicht een handtekening te scoren van hun idool.

Een dag later vond ’the grand finale’ plaats. De Zilveren Bal 2023. Het was een prachtige avond met een vol VIP programma onder leiding van presentatrice Dione de Graaff. Ook op het ijs was het spectaculair. Ambassadrice Dione Voskamp pakte voor de tweede keer op rij de overwinning en wist Femke Kok en Erin Jackson net voor te blijven. Het verschil tussen de drie dames in de finale was slechts twee honderdsten! Bij de heren was het Yuma Murakami die de avond domineerde. In de eerste ronde moest hij Yevgeniy Koshkin en Jordan Stolz nog voor zich dulden, in de daarop volgende rondes was hij iedereen de baas.

’Wat met het DZB TEAM is gepresteerd overtrof alle verwachtingen. Dat je door samen te DELEN echt kunt vermenigvuldigen, o.b.v. onderling vertrouwen is door onze projectorganisatie in de praktijk bewezen. Mooie duurzame partnerships met De Elfstedenhal, Volvo van der Schaaf, MHB, Kooi Camerabeveiliging zijn daarvan het gevolg. Zo’n zestig bedrijven en organisaties hebben zich inmiddels verbonden aan het sprintersbal en dat maakt dat we nog steeds ieder jaar kunnen groeien.  DZB is inmiddels niet meer weg te denken van de schaatskalender waarbij zelfs de ISU interesse heeft getoond en het event zich heeft doorontwikkeld tot wat het nu is. Als voorzitter van deze prachtige Stichting wil ik het gehele team, sponsors en alle vrijwilligers en betrokkenen nogmaals bedanken, TROTS op het DZM TEAM, aldus Wietze Jongsma’’.

Bekijk hier de aftermovie.